1322513559_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Yksi viimeaikojen isoista mediakohuista on koskenut rysän päältä kiinni jääneitä valelääkäreitä. En ihan tarkkaan ymmärrä miksi juuri lääkäreistä niin iso juttu on tullut, koska näitä valeammattilaisiahan on ihan varmasti paljon muitakin. Nyt jo on löytynyt ainakin hoitajia, lentäjiä, takseja, opettajia ja ties vaikka ketä. Varmasti tälläkin hetkellä jossain valemuurari sekoittaa laastia väärällä suhteella ja valepappi kehuu omaa taivastaan sitä toista paremmaksi. Näitä vilunkiammattilaisia on ollut iät ja ajat ja tulee varmasti olemaan niin kauan kun raha ja oma hyvinvointi ihmistä kiinnostaa. Eikä näköjään korjaa yhtään tilannetta vaikka kuinka on olemassa valviroja tai muita ns. tarkastusviranomaisia. Sitä paitsi kuka sitten valvoo onko nämä kaikki oikeita viranomaisia vai vain valesellaisia.

Voihan median revittelyjä tietenkin perustella vaikka niin, että valelääkäri voi tehdä henkeä uhkaavia hoitovirheitä vaikka olen kuullut, että oikeakin voi. Mutta entäpä jos oikeaa lääkäriä ei ole, niin kuin usein ainakin maaseudulla tapahtuu, eikö valelääkärin valereseptikin tuttuun räkätautiin ole parempi kuin ei reseptiä ollenkaan. Sitä paitsi on sekin hengelle hupaa jos väärin muurattu savupiippu kaatuu päälle tai valetaksi ryöstää ja raiskaa asiakkaan ja lisäksi jättää perille kuljettamatta. Mutta oikein hyvällä tuurilla voi ehkä käydä niinkin, että valeapteekkari tulkitsee valelääkärin oikeaa lääkäriäkin vaikeammin tulkittavan valereseptin oikein ja määrää luulotautiselle oikean lääkkeen joka parantaa väärän taudin jota ei vielä ollut löydettykään.

Vakavasti puhuen yhteiskunnassamme lienee tässäkin kohdin jotain pahasti pielessä, jos valtakuntaan ei pystytä luomaan toimivaa järjestelmää, jossa mm. ei voisi ostaa ammattia sitä opiskelematta. Tai että oikeita ammattilaisia ei saada tarpeeksi töihin vaikka työttömyys huitelee mahdottomissa luvuissa ja opiskelupaikkojakin jää täyttämättä.

Tuskinpa tämäkään tilanne kuitenkaan on korjattavissa niin kauan kuin päätöksiä tekevillä ja lakeja laativilla poliitikoillamme on vain vaalikauden pituiset suunnitelmat ja sitäkin lyhyempi muisti. Uuden vaalikauden alussahan edellisen kauden päätökset mitätöidään ja luodaan uudet komiteat suunnittelemaan loppuvaalikausi uusia lakialoitteita seuraavan vaalikauden muutettaviksi. Kohtahan meillä on vaalit, ensin valtakunnan keulakuvan ja sitten kohta kuntapäättäjien. Löytyisiköhän nyt pitempimuistista porukkaa. Epäilen.