1292882371_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Radiosta kuului kirkkaiden lastenäänien laulamana ”Enkeli taivaan…” jouluvirsi. Laulun myötä löysin muistini sopukoista tutun lämpimän ja turvallisena tulvivan joulutunnelman joka sinne oli istutettu kauan sitten alakoulun kuusijuhlissa. Tuo muisto pehmentää yhä tällaisen jähmeän miesmielenkin arvoja ja antaa voimavaroja jotka ovat kantaneet jo yli puoli vuosisataa.

Nyt sitten jotkut edistysmieliset uskontokasvattajat ovat nostaneet käsittämättömän haloon, että koulujen joulujuhlista on kaikki uskontoon vivahtava poistettava. Ettei vain lapsia johdatettaisi harhaan, tai aiheutettaisi korjaamattomia traumoja.

Voi pyhä yksinkertaisuus tuota mielen köyhyyttä. Lapsistahan kasvaa niitä kansalaisia, joiden tulee näiden samojen hemmojen mielestä pysyä selväpäisinä ja hyväksyä erilaisuus. Mutta mistä ihmeestä kukaan nuori suvaitsevaisuutta ja omia mielipiteitä voi muodostaa, ellei hänelle anneta vertailupohjia mm. erilaisten tapojen ja uskontojen arvoista ja ihmisten erilaisuuksista.

Nämä samat vapaa-ajattelijat ja muut maailmanparantajahörhöt kieltävät suu vaahdossa Jeesuksen, mutta hyväksyvät silmää räpäyttämättä joulupukin. Käsittääkseni ensin mainittu on ollut todellinen historian henkilö, mutta viimemainittu pelkkää satua johon hyvin harva aikuiseksi itsensä kokeva uskoo. Se on sitten jo ihan eri asia uskooko enemmän taivaaseen vai korvatunturiin.

Jos ihmisellä ei ole mitään mihin uskoo, eikä mitään perinnettä jonka avulla voi elämäänsä jäsentää, oltaisiinko yhtään onnellisempia. Väitän, että jonkinlainen usko, Jumalan nimellä ei niin väliä, helpottaa lähes jokaista kun esim. kuolema tai muu iso hätä kulkee liki. Luulen myös, että jos meillä itse kullakin ei olisi omanlaisiamme perinteitä arvojamme muokkaamassa, maailma olisi vielä paljon raskaampi paikka elää. Sitäkin mietin, mikä olisi paremmin ja millä tavoin jos Enkeli taivaan tilalla joulujuhlissa laulettaisiinkin vaikkapa Mikko sika Mallorcalla.

Kiven kupeella on ollut Juhannuksen jälkeen aika hiljaista. Elämässä ei. Sitä paitsi eihän Joulu niin kovin kaukana kesästä sittenkään ole. Ei, vaikka lämpöä onkin nyt selvästi vähemmän.

Oikein mukavaa Jouluaikaa ja onnellista vuotta 2011 kaikille tämän pienen mielipiteen lukijalle.