Nyt vietetään juhla-aikaa. Pikkujoulut on kohta takana päin, pomot haukuttu ja örvelletty itsensä naurettaviksi. Media on jo ruotinut melkein kaiken mahdollisen itsenäisyyspäivän kuningatarten vaateluomuksista ja linnan karmeat tyylimokat on kauhisteltu. Oikea joulu on jo ovella ja ihan kohta moni pääsee turhautumaan kossupullon kanssa kun mitään kivaa ei tapahdukaan. Heti kohta sen jälkeen voi kuitenkin pilettää päät täyteen juhlimalla uutta vuosikymmentä.
Minäkin liityin hetkeksi siihen puolitoistamiljoonaiseen kateellisten porukkaan joka katseli reilu viikko sitten linnan juhlia. Siinä ihmetellessä tuli mieleen, että olisikohan vaikka valtakunnan päänainen voinut luoda uuden trendin lopettamalla ensimmäisenä turhat pippalot ja neuvoa valtakunnan ykköskerman tyhmemmille esimerkkinä ohjaamaan aluksi puku- ja meikkirahansa vaikka katulapsille. Sinnehän pukuluomukset lumppuina kuitenkin menee, sillä eihän niitä voi missään tapauksessa enää toista kertaa missään käyttää. Sehän olisi hirmuinen tyylirikko.
Mutta mihin ihmeen tarpeeseen kansalaiset juhlimista oikein tarvitsevat. Olisiko se pelkästään sitä, että emme vain viihdy kotona, eli onkohan siellä jollain lailla erityisen paha ja ahdistava olla. Pelkkää puolison pakoilua se ei liene, koska aika moni lähtee juhlimaan sen hetkisen kumppanin kanssa. Tosin takaisin tullaan joko sen seuraavan seurassa, tai ainakin entisen kanssa erimielisenä. Jotenkin vaan tuntuu ainakin jälkimaininkeja lukien, että siellä juhlissakaan ei ihan aina ole ollut kivaa.
Entäpä juhlimiseen käytetty raha ja vaiva. Mitenhän monta paljon kaivattua vanhusten hoitajaa voisi palkata vaikkapa sillä rahamäärällä joka palaa yhtenä ainoana viikonloppuna pienen suomenkin kokoisen onnelan tuhansissa kapakoissa. Viikkoja on sitä paitsi vuodessa viisikymmentäkaksi ja eikös viikonloppujen lisäksi ole vielä ne pikkulauantaitkin.
Moni kotiin jäävän lapsikin saattaisi siinä säästön sivussa saada sitä kovasti kaipaamaansa laatuaikaa ja jäädä paitsi avioerolapsen ei ehkä kaikkein kasvattavimpia kokemuksia. Ja ehkäpä jonkun sairaanhoiturinkin työpanos säästyisi vaikka sikalenssulaisten hoitoon kun maksat eivät ihan niin taajaan poksahtelisi, eikä valomerkin jälkeisissä nakkijonoissa tulisi aivan yhtä usein turpiin.
No, rehellisyyden nimissä on tietysti myönnettävä pilettämisen työllistävä vaikutus, joka on huomattava. Ilman juhlakansaa monta viinuria ja siivoojaa joutuisi yhteistyöneuvotteluihin. Taksien pitäisi mennä oikeisiin töihin ja poliisien lähteä uudelleen koulutettaviksi vaikka lastentarhan hoitajiksi. Ei oikein hyvä sekään, sillä mitenkähän raavaan poliisimiehen suureen käteen tuttipullo kääntyisi ja ainakaan minun mielikuvitus ei löydä tarpeettomiksi jääneille pampuillekaan kovin montaa uusiokäyttömahdollisuutta.
Onhan niitä toki oikeitakin juhlia kuten häät, kultahäät ja hautajaiset. Mutta muille kissanristiäisille ja pikkujouluille en oikeasti järkevää syytä löydä. Löytäisiköhän joku muu järkeenkäyvästi?