1267993500_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Jo kivikauden mies kävi sotaa nuija kädessä, joten ero Bushiin ja Putiniin oli pelkästään aseen olomuoto. Syytkin näihin sapelin kalisteluihin lienevät olleet ikiaikaisesti samat, eli vallan, omaisuuden ja kunnianhimo. Tai sitten se, että sinä et ole samaa mieltä kuin minä joka olen tietysti oikeassa. Tai sinä et ainakaan usko siihen samaan Jumalaan mikä on se oikeampi minun Jumalani. Miksihän kukaan ei ole tajunnut, että erimielisyydet tai eriarvoisuudet ei sotimalla lopu? Ei ainakaan tämän ihmiskunnan olemassaolon aikana ole loppunut.

Mutta kun kysyy keneltä tahansa yksittäiseltä sotilaalta, joka hampaat irvessä on valmis tappamaan naapurinsa, hän ei halua sotaa. Se ei kuulemma ole yhtään kivaa. No, psykopaatit erikseen, mutta pelkästään heidän voimillaan ei näin hirmuista tuhoa syntyisi. Lakkoja on kaiken maailman aloilla vähän väliä, nyt parhaillaankin, mutta en ole ikinä kuullut että missään ja milloinkaan sotilaat olisivat aloittaneet varsinaisen tappamistaistelun sijasta työtaistelun. Kai rintamalinjan yli joku huippusissi pääsisi kertomaan vihollisellekin, että nyt meillä alkoi lakko, alkakaa tekin. Ei enää tapetakaan toisiamme vaan mennään kaljalle. Joku tosi viisas on kyllä sanonut, että jos jollakin valtiolla ei ole armeijaa, tyhjiö täyttyy jonkun toisen valtion armeijalla. Niin saattaa nyt käydäkin, mutta entäpä jos näissä molemmissa on sotimislakko menossa ja se kolmaskin on jo kuullut että tällainen kansalaistottelemattomuus on henkikullalle hyväksi.

Sotimiskouluja on pilvin pimein, mutta anteeksi antamisen, erilaisuuden hyväksymisen ja koston mielettömyyden oppilaitoksia selvästi vähemmän. Eikä kovin monessa korkeakoulussa opeteta sitäkään miten vähän kuollessa saa mukaansa varsinkaan sotimalla, väkivallalla tai huijaamalla hankittua omaisuutta. Voisipa asian tarkistaa vaikkapa Aatulta tai Saddamilta.

On tosin erilaisin hienoin kokein todistettu, että ihmisen geeneissä elää väkivaltaisuus ja itsekkyys ikään kuin sukuvikana. Mutta entäpä jos sotateollisuuteen syydetyt miljardit käytettäisiinkin tuon voimavaran suuntaamiseen toisin. Voisikohan riittävän kannustuspalkkion toivossa joku nero keksiä eliksiirin jolla myötäsyntyinen turpaanmättötarve voitaisiinkin kanavoida esim. vähempiosaisen lähimmäisen elämäntilanteen kohentamiseen?